Ajankohtaista   Matkailu  Palvelut   Kallioranta Yhteys Muistoja  


Karunan kirkkoKirkko on rakennettu 1908-1910 Josef Stenbäckin suunnittelemana Karunan harmaasta graniitista. Tyyli edustaa kansallisromantiikkaa. Istumapaikkoja on 480. Kirkko on tornillinen pitkäkirkko. Torni on sijoitettu pohjakaavaan epäsymmetrisesti kaakkoon. Etelässä kirkkoon liittyy puolipyöreä eteisabsidi. Kuori on itäpuolessa. Kirkkosalin keskellä olevassa betonisessa tähtiholvissa ja vyökaarissa on köynnöskoristelua, muuten kirkko on sisältä rapattu valkoiseksi. Kirkkoa on luonnehdittu yhdeksi Suomen onnistuneimmista ja kauneimmista kansallisromanttisista kirkoista.

Karunan kirkkoIlmari Launis on suunnitellut kirkon alttarilasimaalaukset ("Ristiinnaulittu, jonka juurelta vuotaa elämän veden virta" sekä sivuilla "Kalkkia ja leipää kantavat enkelit"). Kirkko on suosittu vihkikirkko. Kellot vuodelta 1689. Kirkossa on 5-äänikertaiset urut vanhasta kirkosta, mutta niiden sijaista käytössä on sähköurut.


Karunan alkuperäinen kirkko on 1680-luvulla rakennettu puukirkko, jonka rakennutti Karunan kartanon omistaja, vapaaherra Arvid Horn af Åminne. Horn velkaantui kirkkohankkeen vuoksi niin pahoin, että joutui myöhemmin myymään kartanonsa. Karunan vanhassa kirkossa tehtiin mittavat muutostyöt 1770-luvulla. Nykyisen muotonsa kirkko sai 1780-luvulla, jolloin kirkon länsipäätyyn rakennettiin eteinen. Kirkko siirrettiin sittemmin Helsingin Seurasaareen ja on nykyäänkin Seurasaaren ulkomuseon tunnetuimpia rakennuksia.


Lähde Wikipedia
© Karunan Kyläyhdistys 2017
Puheenjohtaja Riikka Tammisto  |   riikka.tammisto(at)elisanet.fi  |  Puh. 050 522 4162